Your IP address is

Bradley Cichos overlijdt bij ongeval in 2016 in Wolford, ND

Hij is de kleinzoon van Anna Mae Landscoot x Basil Cichos uit Jamestown, North Dakotha.

WOLFORD, N.D. -- Toen Landon Halvorson voor het eerst de pick-up zag die de hooiwagen naderde waar hij en zijn familie zaterdagmiddag mee reed, was hij ongeveer nog een mijl achter de hooikar. De familie had zich net hun hoeve verlaten met een wagen die door twee Clydesdales (schotse trekpaarden) werd getrokken. "We hadden Clydesdales als hobby", zei hij. "Vroeger maakten we er rondritten mee. We zouden ze vandaag een ritje laten maken". Het deel van North Dakota Highway 17 waar ze richting oosten reden, ongeveer 1½ mijl ten westen van Wolford is deze vlak, maar er is een geleidelijke helling ten westen van de afslag naar de familie.

Zijn vader, de 61-jarige Lyman Halvorson, trok de wagen naar de berm van de weg om de pick-up te laten passeren, maar toen de pick-up naar het oosten de heuvel afreed, leek hij niet te vertragen, aldus Landon Halvorson, 29 jaar oud. "Ik hield het in de gaten", zei hij tegen de Herald krant. "Het ging niet langzamer. Het zette zijn knipperlicht niet aan en kwam steeds dichterbij". Toen hij zich realiseerde dat de pick-up de wagen zou raken, sprong hij weg. Zijn 25-jarige vrouw, Sierra, sprong hem achter na. Seconden later, de pick-up bestuurd door de 75-jarige Lyle Lima uit Wolford reed in op de achterkant van de wagen, waardoor de andere passagiers van de hooikar vlogen.

"Het is erger dan ik me ooit had kunnen voorstellen," zei Landon Halvorson. "Het voelt alsof het niet echt is." De wagen was helemaal kapot, zei Luitenant Troy Hischer, regionaal commandant van de North Dakota Highway Patrol sector N.O. De Clydesdales werden allebei gedood bij de aanrijding. Landon en Sierra Halvorson hadden geen verwondingen, maar de andere passagiers, waarbij hun vier jarige dochter, Amiyah, vereisten onmiddelijk medische bijstand.

Amiyah werd via de lucht naar het Minot's Trinity Hospital gebracht. Ze is nu in het Kinderziekenhuis in Minneapolis met ernstige verwondingen, waaronder twee gebroken benen en gekneusde longen. Zij is nu stabiel, maar ze zal een operatie nodig hebben om haar benen te redden, aldus Landon Halvorson. Zij wordt ook gecontroleerd op hersenschade en bloedingen. De ouders van Sierra Halvorson, Bradley en Margaret Cichos, beide van Rugby, N.D., werden ook van de wagen geworpen. Margaret Cichos, 51, werd eerst over gebracht naar het Towner County Hospital in Cando, N.D , alvorens ze werd over gevlogen naar het Altru Hospital in Grand Forks. Zij wordt nu behandeld voor veelvoudige verwondingen in het ziekenhuis van Minneapolis, hoewel zij nu redelijk aan het herstellen is.

Bradley Cichos, 53, stierf bij het ongeval.

Lyman Halvorson, werd over gebracht naar het Ziekenhuis in Rolla (N.D.) alvorens via de lucht over gebracht te worden naar het  Trinity Hospital. Hij reageert, maar sommige vitale organen zijn nog niet stabiel, volgens een bericht van GoFundMe om de kosten voor de familie te dekken. Toch heeft hij al kleine vorderingen gemaakt. "Hij babbelt," zegt zijn vader Landon Halvorson. "Hij nam zijn eigen adembuis uit zijn mond maandagmorgen.

Lyman Halvorson's 18-jarige dochter, Kenzie werd naar het het Rugby hospitaal over gebracht, met een gebroken voet, verschillende snijwonden en een gebroken neus maar kon dezelfde dag nog naar huis. Lima, die de Herald niet kon bereiken voor commentaar, was ongedeerd. De weg 17 heeft een maximum snelheid van 65 mijl per uur, maar Lima vertelde de agenten dat hij niet te snel reed, zei Hischer. De langzame helling was geen factor bij het ongeval, en er is niets dat er op wijst dat er zichtbare hindernissen waren, voegde hij eraan toe. Lima was niet met zijn telefoon bezig en alcohol ook geen oorzaak van het ongeval, maar het is waarschijnlijk er dat hij naar de omliggende velden keek, dat hem afleide van het zien van de wagen, zegt Hischer. "Wij zullen wat meer onderzoek doen op de truck, om te bevestigen wat hij ons vertelde," zei hij. "We geloven niet dat hij iets ongewoons aan het doen was, behalve dat hij de hooikar niet heeft gezien. Het ongeval is nog in onderzoek, maar gebaseerd op de getuigenverklaringen, is het waarschijnlijk dat er geen aanklachten zullen worden ingediend in dit geval, zei Hischer. "Het is gewoon een tragisch ongeluk," zei hij.

Wagens zijn toegestaan op de rijweg in Noord-Dakota, en de staat heeft geen minimale snelheid, maar de chauffeurs moeten oppassen, inclusief voertuigen die langzaam rijden. "Wij zijn een landbouwgemeenschap en (bestuurders) moeten altijd op langzamer rijdende voertuigen letten", aldus Hischer. "Het gaat niet noodzakelijkerwijs alleen om hooikarren. Het is alles wat legaal op de weg kan zijn". "De trage voertuigen zijn overal deze tijd van jaar," voegde hij er aan toe. "Je nadert zo snel een langzaam rijdend voertuig." De Halvorsons houden zich sterk ,,zo goed zij kunnen" voor de situatie waar zij inzitten, vertelt bovengenoemde Landon Halvorson. Hoewel er schijnt wat onzekerheid te zijn hoe de verwondingen Amiyah zullen beinvloeden, het schijnt dat iedereen die het ongeval overleefde van hun verwondingen zullen herstellen, zei hij. Nochtans, zal de weg naar herstel lang zijn, voegde hij er aan toe. Verscheidene GoFundMe sites werden maandag gemaakt voor de slachtoffers van het ongeval. Tegen dinsdagmiddag, heeft de site van Amiyah Jo, die kan gevonden worden via www.gofundme.com/272xrb8 reeds $2.550 op gebracht. Het medische Fonds van de Familie Cichos, dat medische uitgaven voor Margaret Cichos en begrafenisuitgaven voor Brad Cichos zal dekken, had $4.460 opgeleverd en vind men via www.gofundme.com/272mpjmg. Het Halvorson Medische Fonds van de Familie Halvorson had reeds $9,135